Hrvatska na krovu Europe!

Pobjednici ovogodišnjeg INTERSPORT BASKET TOURA, ekipa STATIST iz Splita ovoga vikenda osvojila je FIBA EUROPE MASTERS turnir u Madridu! U konkurenciji 15 najboljih ekipa iz cijele Europe naši su igrači pokazali najviše i zasluženo osvojili spektakularan turnir koji se održao na poznatom trgu Plaza del Toro u centru grada. Kao pobjednici dobili su 12 000 $ te izborili odlazak na svjetsko finale koje će se 22. i 23. rujna održati u Miamiju. Na turniru u SAD-u nastupiti će 12 najboljih ekipa sa kontinentalnih Mastersa u Sao Paolu, Vladivostoku, New Yorku, Istanbulu i Madridu.

Na turniru u Madridu ekipa Statist igrala je u sastavu Božidar Vrdoljak, Duje Kaliterna, Toni Vitali i Toni Mindoljević. U kvalifikacijskoj fazi igralo se u tri grupe po pet ekipa. Naši su dečki u grupi ubilježili uvjerljive pobjede protiv Švicaraca (13:9), Talijana (21:10) i Francuza (20:13) te tijesan poraz od Čeha (19:17). U polufinalu su bili bolji od Litavaca 18:10 a za titulu prvaka uništili su Slovence 21:10.

3×3 ulična košarka veliki je projekt međunarodne košarkaške organizacije FIBA-e. Cilj je da postane olimpijski sport a već na igrama u Rio de Janeiru trebala bi biti u statusu pokaznog sporta. Nadamo se da će i na Igrama Hrvatska bilježiti ovakve uspjehe.